Cégismertető   |   Elérhetőségek   |   Referenciák   |   Letöltések
PDA éS PNA NAVIGáCIó

Hát igen, és itt a nagy kérdés, mi a különbség a kettő között?

A PDA – Personal Digital Assistant – egy digitális személyi asszisztens. Ez egy kis méretű – tenyérben is elférő – eszköz, amely alapfelszereltségében is képes alapvető irodai funkciók ellátására, mint pl. word szövegszerkesztő, excel táblázatkezelő, notesz funkció, mp3 és videó lejátszás. A kicsit jobban felszereltebb típusokkal már internetezhetünk (Hot Spot, vagy nyílt internet elérésekkel rendelkező helyeken) illetve a meglévő hálózatunkra csatlakozhatunk WiFi segítségével, vagy a GPS-nek köszönhetően navigációs eszközként is használhatjuk (persze ezekhez már fel kell telepíteni a szükséges szoftvereket).

 ASUS P535

Találkozhatunk olyan PDA-kal is melyek mindezeken túl már rendelkeznek Bluetooth-tal, beépített fényképezőgéppel, GSM, vagy 3G/HSDPA nagy sávszélességű eléréssel is.

Alapvetően egy PDA megvásárlása után nincs sok gondunk, mivel az előtelepített operációs rendszernek (Windows Mobil, Pocket PC, Palm OS, Linux) köszönhetően szinte azonnal használhatjuk is a készüléket.

Előnye: kis helyigényű, gyakorlatilag vihetjük magunkkal az irodát minden megerőltetés nélkül.

Hátránya: korlátozott tárkapacitás.

 

A PNA – Personal Navigation Assistant – pedig egy digitális navigációs asszisztens. Mint a nevéből is látszik ezt az eszközt navigációra tervezték! Persze néhány egyéb apró más funkció ellátására is alkalmas, de az irodai alkalmazások kimaradtak belőle. Viszont nagy általánosságban nagyobb a kijelzője, a legtöbb képes mp3 lejátszására, és tömörített videók lejátszására. A felszereltebb – többnyire magasabb árfekvésű – eszközök már telefon kihangosítóként is működnek.

Fontos megjegyezni, hogy mivel a PNA egy lebutított PDA így a gyárilag telepített szoftvereket nem – vagy csak nagyon körülményesen – lehet lecserélni, vagy más alkalmazást rátelepíteni.

Előnye: könnyű, egyszerű kezelhetőség

Hátránya: korlátozott felhasználhatóság, és itt is felmerülhet a korlátozott tárkapacitás

Ezek alapján mielőtt megvásárolja készülékét érdemes végiggondolni, hogy Önnek tényleg csak navigációra kell az eszköz, mert ebben az esetben elegendő egy PNA, de ha úgy gondolja más alkalmazásokat is futtatna rajtuk akkor érdemesebb a PDA mellett letenni voksát.

Wayteq PNA

Vásárláskor mindenképp győződjön meg arról, hogy a kiválasztott készülékhez (akár a PNA mellett, akár a PDA mellett döntött) minden tartozék jár, vagy meg kell vásárolnia. Mert így egy olcsónak tűnő készülék hamarosan nagyon sokba is kerülhet.

Amire feltétlen szüksége van:

  • az alapkészülék (lehetőleg bővíthető memória hellyel)
  • érintő ceruza
  • akkumulátor
  • autós konzol (tartó és bölcső)
  • hálózati töltő és / vagy szivargyújtó töltő
  • adatkábel

PDA és PNA navigáció